Sorting
Source
Katalog zbiorów
(1)
Form of Work
Książki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(1)
Branch
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(1)
Author
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Pokrzywa Piotr
(1)
Seweryn Michał
(1)
Year
2010 - 2019
(1)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(1)
Language
Polish
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(1)
Subject
Alergeny
(1)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Grzyby
(1)
Toksykologia żywności
(1)
Toksyny
(1)
1 result Filter
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach.
Indeks.
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 613/614 (2 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again