Zatrucia pokarmowe
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Dostępność
dostępne
(5)
nieokreślona
(3)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(5)
Czytelnia dla Dorosłych
(3)
Autor
Pijanowski Eugeniusz
(2)
Domański Zbigniew
(1)
Duda Grażyna
(1)
Gawęcki Jan
(1)
Gertig Henryk
(1)
Hryniewiecki Lech
(1)
Kowal Krystyna
(1)
Libudzisz Zdzisława
(1)
Mizerski Witold
(1)
Żakowska Zofia
(1)
Rok wydania
2000 - 2009
(6)
1980 - 1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Temat
Literatura dziecięca dla najmłodszych
(6996)
Literatura polska
(4971)
Literatura amerykańska
(3201)
Kobieta
(2167)
Powieść polska
(2021)
Zatrucia pokarmowe
(-)
Literatura młodzieżowa polska
(1783)
Literatura kobieca
(1727)
Miłość
(1716)
Literatura angielska
(1692)
Poezja polska
(1437)
Powieść amerykańska
(1318)
Literatura dziecięca polska
(1307)
Rodzina
(1239)
Polska
(1213)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(1127)
Literatura młodzieżowa angielska
(1032)
Powieść młodzieżowa polska
(786)
Przyjaźń
(703)
Literatura norweska
(612)
Powieść angielska
(603)
Literatura francuska
(552)
Tajemnica
(549)
Druga wojna światowa
(537)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(526)
Pamiętniki polskie
(520)
Literatura dziecięca angielska
(494)
Komiksy
(467)
Wielkopolska
(455)
Literatura niemiecka
(447)
Zabójstwo
(437)
Powieść norweska
(404)
Zwierzęta
(404)
Powieść młodzieżowa angielska
(403)
Małżeństwo
(384)
Dziecko
(379)
Sekrety rodzinne
(377)
Boże Narodzenie
(366)
Publicystyka polska
(356)
Śledztwo i dochodzenie
(354)
Powieść współczesna amerykańska
(346)
Powieść młodzieżowa przygodowa polska
(343)
Literatura rosyjska
(341)
Pisarze polscy
(337)
Saga
(331)
Literatura dziecięca amerykańska
(323)
Trudne sytuacje życiowe
(323)
Erotyzm
(316)
Przestępczość zorganizowana
(310)
Rodzeństwo
(307)
Wojsko
(301)
Opowiadania polskie
(300)
Żydzi
(296)
Dramat polski
(295)
Literatura młodzieżowa niemiecka
(291)
Wojna
(288)
Wojna 1939-1945
(287)
Życie codzienne
(285)
Powieść francuska
(283)
Wybory życiowe
(277)
Film amerykański
(271)
Powieść obyczajowa polska
(270)
Nastolatki
(266)
Literatura
(265)
Policjanci
(262)
Powieść niemiecka
(261)
Osoby zaginione
(254)
Język polski
(246)
Historia
(233)
Uczucia
(233)
Powieść sensacyjna amerykańska
(229)
Matki i córki
(225)
Film polski
(224)
Politycy
(224)
Gostyń (woj. wielkopolskie)
(222)
Jan Paweł II (papież; 1920-2005)
(222)
Dziennikarze
(219)
Romans
(206)
Kultura
(201)
Dzieci
(195)
Piłka nożna
(191)
Powieść historyczna polska
(190)
Romans historyczny amerykański
(190)
Romans historyczny angielski
(186)
Młodzież
(182)
Powieść młodzieżowa przygodowa angielska
(182)
Powieść rosyjska
(182)
Powieść współczesna polska
(182)
Literatura szwedzka
(179)
Magia
(179)
Sztuka
(177)
Polacy za granicą
(176)
Mężczyzna
(173)
Literatura dziecięca francuska
(169)
Teatr polski
(168)
Powieść młodzieżowa fantastyczna amerykańska
(166)
Dziewczęta
(165)
Powieść kryminalna amerykańska
(163)
Powieść młodzieżowa współczesna polska
(163)
Wychowanie w rodzinie
(161)
Powieść młodzieżowa przygodowa amerykańska
(160)
7 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 M (1 egz.)
Wypożyczalnia dla Dzieci
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla Dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. 61 Cz (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Żywność a zdrowie i prawo / Henryk Gertig, Grażyna Duda. - Wyd.2 uzup. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2004. - 339s. : rys.,tab.,wykr. ; 23cm.
Wydanie II, zmienione i uzupełnione, obejmuje problematykę związaną z czynnikami determinującymi jakość zdrowotną żywności oraz ich wpływ na zdrowie człowieka w świetle obowiązującego ustawodawstwa żywnościowego Polski i Unii Europejskiej. Dużo miejsca poświęcono wymaganiom stawianym środkom spożywczym na drodze od producenta do konsumenta oraz odpowiednim regulacjom prawnym. Istotnim zagadnieniem omówionym w publikacji jest nadzór określonych inspekcji sanitarnych i weterynaryjnych oraz innych służb związanych z kontrolą jakości żywienia. Podręcznik przeznaczony jet dla studentów akademii medycznych (wydziały farmacji oraz nauki o żywieniu), rolniczych i ekonomicznych. Może zainteresować również producentów, eksporterów i importerów żywności, którzy znajdą w nim wskazówki, jakie warunki muszą spełniać środki spożywcze o wspólnych parametrach jakościowych, oraz pracowników stacji sanitarno-epidemiologicznych i innych służb związanych z nadzorem i kontrolą jakości żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla Dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 Cz (1 egz.)
Książka
CD
W koszyku
Bibliogr.s.533-[536] - Indeks
Nowoczesny podręcznik poświęcony zjawiskom wywoływanym przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych. Zadaniem mikrobiologii technicznej jest badanie i gromadzenie informacji o mikroorganizmach, wprowadzonych do procesów przemysłowych przez człowieka w sposób świadomy, jak i o mikroorganizmach powodujących zakłócenia ich prawidłowym przebiegu. Obejmuje mikrobiologię żywności oraz mikrobiologię środowisk bytowania mikroorganizmów, a więc gleby, wody czy powietrza. Opisano tu również funkcję mikroorganizmów w ochronie środowiska, czyli w gospodarce przyrodą. Tom 2 składa się z czterech części, w których omówiono: * Mikroorganizmy czynne w procesach biotechnologicznych - bakterie fermentacji mlekowej, bakterie kwasu octowego, mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów i antybiotyków, bakterie z rodzaju Bacillus, drożdże, grzyby strzępkowe oraz mikroorganizmy ekstremofilne. Odrębny rozdział poświęcono wirusom i ich znaczeniu w medycynie, przemyśle i ochronie środowiska. * Mikrobiologię żywności, zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności, udział mikroorganizmów w psuciu żywności, zatrucia i zakażenia pokarmowe, analizę mikrobiologiczną żywności oraz metody jej utrwalania, prawo żywnościowe, system HCCP i żywność transgeniczną. * Higienę produkcji, elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle, mycie i dezynfekcję w przemyśle, znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów, badanie stanu higienicznego warunków produkcji. * Mikroorganizmy w ochronie środowiska, zanieczyszczenia środowiska pochodzenia naturalnego, ksenobiotyki, metale ciężkie, biologiczne metody oczyszczanie środowiska oraz drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska. Jest to podręcznik dla do studentów i doktorantów: biologii, mikrobiologii, biotechnologii, ochrony środowiska, inżynierii środowiska, technologii żywności, farmacji, towaroznawstwa i zarządzania jakością, chemii i rolnictwa, jak też dla wykładowców i pracowników naukowych, a jednocześnie doskonała publikacja fachowa dla pracowników przemysłu biotechnologicznego, fermentacyjnego, spożywczego, farmaceutycznego i kosmetycznego i wielu innych, w których mikroorganizmy mogą stanowić zagrożenie dla jakości produkcji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615/618 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Czytelnia dla Dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. 66/69 Cz (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej