Mięso
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(13)
Forma i typ
Książki
(13)
Dostępność
nieokreślona
(8)
dostępne
(6)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(9)
Czytelnia dla Dorosłych
(5)
Czytelnia dla Dzieci
(1)
Autor
Anders Elżbieta
(1)
Andrasik Roman
(1)
Borowczak Stanisław
(1)
Grabowski Tadeusz
(1)
Hobson Phyllis
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Kijowski Jacek
(1)
Konarzewska Małgorzata
(1)
Konarzewska-Sokołowska Maria
(1)
Kłossowski Tadeusz
(1)
Litwińczuk Zygmunt
(1)
Matusiak Anna Bożena
(1)
Nowicka Ludmiła
(1)
Ochab Maria
(1)
Olszewski Adam
(1)
Reda Anna
(1)
Szczygłowa Helena
(1)
Toussaint-Samat Maguelonne
(1)
Tryc Katarzyna
(1)
Zalewski Stanisław
(1)
Zielonka Barbara
(1)
Zmysłowska Izabella
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(7)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(13)
Język
polski
(13)
Temat
Literatura dziecięca dla najmłodszych
(6996)
Literatura polska
(4971)
Literatura amerykańska
(3201)
Kobieta
(2165)
Powieść polska
(2021)
Mięso
(-)
Literatura młodzieżowa polska
(1783)
Literatura kobieca
(1727)
Miłość
(1716)
Literatura angielska
(1692)
Poezja polska
(1437)
Powieść amerykańska
(1318)
Literatura dziecięca polska
(1307)
Rodzina
(1236)
Polska
(1213)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(1127)
Literatura młodzieżowa angielska
(1032)
Powieść młodzieżowa polska
(786)
Przyjaźń
(703)
Literatura norweska
(612)
Powieść angielska
(603)
Literatura francuska
(552)
Tajemnica
(549)
Druga wojna światowa
(537)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(526)
Pamiętniki polskie
(520)
Literatura dziecięca angielska
(494)
Komiksy
(467)
Wielkopolska
(455)
Literatura niemiecka
(447)
Zabójstwo
(437)
Powieść norweska
(404)
Powieść młodzieżowa angielska
(403)
Zwierzęta
(400)
Małżeństwo
(384)
Dziecko
(379)
Sekrety rodzinne
(377)
Boże Narodzenie
(365)
Publicystyka polska
(356)
Śledztwo i dochodzenie
(353)
Powieść współczesna amerykańska
(346)
Powieść młodzieżowa przygodowa polska
(343)
Literatura rosyjska
(341)
Pisarze polscy
(337)
Saga
(331)
Literatura dziecięca amerykańska
(323)
Trudne sytuacje życiowe
(322)
Erotyzm
(315)
Przestępczość zorganizowana
(310)
Rodzeństwo
(303)
Wojsko
(301)
Opowiadania polskie
(300)
Żydzi
(296)
Dramat polski
(295)
Literatura młodzieżowa niemiecka
(291)
Wojna
(288)
Wojna 1939-1945
(287)
Życie codzienne
(285)
Powieść francuska
(283)
Wybory życiowe
(277)
Film amerykański
(271)
Powieść obyczajowa polska
(270)
Literatura
(265)
Nastolatki
(263)
Policjanci
(262)
Powieść niemiecka
(261)
Osoby zaginione
(254)
Język polski
(246)
Historia
(233)
Uczucia
(232)
Powieść sensacyjna amerykańska
(229)
Matki i córki
(225)
Film polski
(224)
Politycy
(224)
Gostyń (woj. wielkopolskie)
(222)
Jan Paweł II (papież; 1920-2005)
(222)
Dziennikarze
(219)
Romans
(206)
Kultura
(201)
Dzieci
(195)
Piłka nożna
(191)
Powieść historyczna polska
(190)
Romans historyczny amerykański
(190)
Romans historyczny angielski
(186)
Młodzież
(182)
Powieść młodzieżowa przygodowa angielska
(182)
Powieść rosyjska
(182)
Powieść współczesna polska
(182)
Literatura szwedzka
(179)
Magia
(178)
Sztuka
(177)
Polacy za granicą
(176)
Mężczyzna
(173)
Literatura dziecięca francuska
(169)
Teatr polski
(168)
Powieść młodzieżowa fantastyczna amerykańska
(166)
Dziewczęta
(165)
Powieść kryminalna amerykańska
(163)
Powieść młodzieżowa współczesna polska
(163)
Wychowanie w rodzinie
(161)
Powieść młodzieżowa przygodowa amerykańska
(160)
Gatunek
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
13 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Suszenie żywności jest ekonomiczne i znacznie prostrsze od wekowania i zamrażania, a suszone produkty zachowują wartości odżywcze i doskonały smak. Dzięki tej książce poznasz sposoby suszenia żywności: owoców, warzyw, grzybów, ziaren, mięs i ziół. Dowiesz się, jak suszyć produkty w słońcu, piekarniku bądź suszarce. Opisano w niej metody obróbki wstępnej niezbędnej do tego, by pokarmy zachowały świeży smak i jak najwięcej składników odżywczych. Doradzono, jaką wybrać suszarkę i jak pakować ususzoną żywność.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. 641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Dania z mięsa i drobiu / Barbara Jakimowicz-Klein. - Warszawa : Świat Książki, 2007. - 143,[1]s.,[8]s.tabl.kolor. ; 21cm.
(HITY)
Bibliogr.s.[144]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. 641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Żywność. Jakość. Technologia)
Bibliogr. przy rozdz. - Indeks.
Podręcznik, w którym w sposób nowoczesny i kompleksowy ujęto zagadnienia technologii mięsa drobiowego i jego przetworów. Uwzględniając czynniki gwarantujące żywność bezpieczną zdrowotnie, nowoczesność procesu technologicznego, higienę i jakość produkcji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 636/637 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowe wyroby mięsne / Tadeusz Kłossowski. - Wyd.7. - Warszawa : Watra, 1990. - 111,[1]s. : rys. ; 21cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. 641 M (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr.s.207-208
Część II obejmuje mięso, drób, ryby, zakąski, napoje, potrawy wegetariańskie i jarskie oraz kuchnię staropolską, polską współczesną i kuchnie regionalne. Staranny dobór treści pod względem merytorycznym i metodycznym, wzbogacony dużą liczbą ilustracji, schematów, fotografii oraz receptury, pozwoli uczniowi na szybkie i efektywne przyswojenie wiedzy zarówno teoretycznej, jak i praktycznej. Na podkreślenie zasługuje fakt, że Autorki uwzględniły w podręczniku standardy wymagań egzaminacyjnych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Indeks.
Podręcznik jest kompleksowym opracowaniem łączącym w sposób bardzo trafny, a wręcz interdyscyplinarny: zootechnikę, przetwórstwo i towaroznawstwo, dając pełny obraz konsumentowi, jakie czynniki warunkują jakość surowca, jak technologia wpływa na produkt uzyskany z tego surowca i jak można ocenić końcowy produkt. Podręcznik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i ekonomicznych, w głównej mierze kierunków towaroznawstwo, technologia żywności i żywienia człowieka, dietetyka, zootechnika, bezpieczeństwo żywności. Znajdzie on również odbiorców wśród pracowników służb zootechnicznych i surowcowych oraz obsługi celnej, którzy z racji wykonywania zawodu mają kontakt z różnego typu surowcami zwierzęcymi i produktami ich przetwórstwa. W książce zostały omówione wszystkie surowce i produkty pozyskiwane od zwierząt gospodarskich, drobiu i pszczół, poczynając od mleka, poprzez mięso, ryby, jaja, produkty pszczele, skóry, a kończąc na wełnie i pierzu. Niniejszy podręcznik jest pierwszym przedstawieniem tych zagadnień wykorzystującym doświadczenia, a także problemy wynikające z obecności Polski w Unii Europejskiej. W książce podano i omówiono aktualnie obowiązujące zasady, rozporządzenia i normy wykorzystywane w ocenie towaroznawczej wszystkich surowców zwierzęcych, podstawowe technologie wykorzystywane w ich przetwórstwie, uzyskiwane produkty żywnościowe wraz z ich oceną towaroznawczą oraz zasady pakowania i znakowania żywności. Pozycje z tego zakresu, dostępne w bibliotekach, zostały opracowane przed akcesją Polski do Unii Europejskiej i w związku z tym mogą znajdować się w nich nieaktualne już informacje.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Czytelnia dla Dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. 66/69 Cz (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Czytelnia dla Dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. 66/69 Cz (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Poradnika Domowego)
Indeks.
Mięsa na domowe obiady Planując posiłek zarówno codzienny, jak i bardziej uroczysty, często zastanawiamy się, jakie mięso wybrać i jak je przyrządzić. Aby ułatwić Państwu decyzję, proponujemy przepisy na mięsa przygotowywane na różne sposoby. Obok przepisów na mięsa, które przygotowujemy tradycyjnie, takie jak wołowina, cielęcina i wieprzowina, pojawiają się rodzaje mięs rzadziej przez nas używane, np. baranina, jagnięcina, dziczyzna. Wszystkie można przyrządzać na gorąco i na zimno, piec, smażyć, dusić, gotować. Wszystkie te sposoby uwzględniliśmy w naszej książce. Sięgnęliśmy przy tym po przepisy nie tylko z naszej, polskiej, kuchni (np. zrazy zawijane, kotlety schabowe), ale też z kuchni innych krajów zjednoczonej Europy. Każdy znajdzie dla siebie coś, co uzna za warte wypróbowania. Duży wybór dodatków i sosów umożliwi skomponowanie smakowitych posiłków na zwykłe i specjalne domowe obiady.
Brak okładki
Książka
W koszyku
Książka
W koszyku
(Z Wagą)
Historia pokarmów jest w istocie historią ludzkości. Autorka łączy w tej książce dzieje żywności i potraw z "moralną" historią jedzenia, opowiadając smakowicie o zwyczajach, symbolach i związanych z nimi zdarzeniach historycznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla Dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. 39 Cz (1 egz.)
Czytelnia dla Dzieci
Brak informacji o dostępności: sygn. 3 Podr. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
Indeks.
Podręcznik o tym, jak praktycznie wykorzystać wiedzę o żywności w celu świadomego kształcenia jej jakości i wartości odżywczej zarówno w procesach technologicznych jak i w gospodarstwach domowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Czytelnia dla Dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 Cz (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej